Follow???

Music falling down

Friday, January 21, 2011

Hijrah Menuju Allah~

Jumaat, 21 Januari 2011, Eika hadir utk Liqa' Nisa bertajuk "Hijrah Menuju Allah". Tergambarkan tajuk program yang menarik membuatkan eika ingin menghadiri majlis itu. Majlis sebegini memang ada pada tiap2 hari Jumaat jam 12.30 sehingga Zuhur. Hurm, memang sesuai lah majlis2 islami mcm ni utk eika sbb eika selalu leka & lupa. Dlm majlis ni apa yg eika dpt eika tulis semula apa yg eika dpt dan eika juga ada menambah point2 utk dikongsi bersama. Eika juga tambahkan ayat2 al-quran supaya makin best lagi lah.

Utk tajuk "Hijrah Menuju Allah" ini, 10 perkara telah dikupas oleh pembentang...

PERTAMA : AQIDAH YANG SEJAHTERA

Untuk perkara pertama ini isi2 yg dpt saya ambil seperti di bawah,

*Tidak percaya adanya sial, ikhlaskan amal kerana Allah, mengimani rukun iman yang enam, beriman dengan azab kubur & nikmatnya, mensyukuri nikmat Allah ketika terima nikmatnya dan sentiasa sedar syaitan adalah musuh.

Ada masa eika dapatkan ayat2 al-quran utk memolekkan lagi pengetahuan yang ada,

"Hai orang-orang yang beriman, mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan sabar dan (mengerjakan) salat, sesungguhnya Allah beserta orang-orang yang sabar". (2:152)

"Hai orang-orang yang beriman, makanlah di antara rezeki yang baik-baik yang Kami berikan kepadamu dan bersyukurlah kepada Allah, jika benar-benar hanya kepada-Nya kamu menyembah". (2:172)


KEDUA : IBADAH YANG SOHEH

Sepertimana yang kita tahu, kita digalakkan utk mempertingkatkan amal kita, dari pendengaran eika, dapatlah eika catatkan isi2 yg eika dgr dari pembentang,

*Membaiki mutu solat dan solat diawal waktu, Qiamullail seminggu sekali, Berpuasa sunat sebulan sekali, khusyu' waktu membaca al-quran, berdoa pada waktu yang diutamakan, berniat sebelum melakukan ssuatu amalan, sebarkan salam dan sentiasa dlm keadaan wudhu'.

kemudian eika tambah lagi dgn ayat2 al-quran utk melengkapi,

"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan sabar dan (mengerjakan) salat. Dan sesungguhnya yang demikian itu sungguh berat, kecuali bagi orang-orang yang khusyuk" (2:45)

"maka bertasbihlah dengan memuji Tuhanmu dan jadilah kamu di antara orang-orang yang bersujud (salat)" (15:98)

"Sesungguhnya manusia diciptakan bersifat keluh kesah lagi kikir". (70:19)
"Apabila ia ditimpa kesusahan ia berkeluh kesah", (70:20)
"dan apabila ia mendapat kebaikan ia amat kikir", (70:21)
"kecuali orang-orang yang mengerjakan salat", (70:22)

"Hai orang-orang yang beriman, janganlah kamu salat, sedang kamu dalam keadaan mabuk, sehingga kamu mengerti apa yang kamu ucapkan, (jangan pula hampiri mesjid) sedang kamu dalam keadaan junub, terkecuali sekedar berlalu saja, hingga kamu mandi. Dan jika kamu sakit atau sedang dalam musafir atau kembali dari tempat buang air atau kamu telah menyentuh perempuan, kemudian kamu tidak mendapat air, maka bertayamumlah kamu dengan tanah yang baik (suci); sapulah mukamu dan tanganmu. Sesungguhnya Allah Maha Pemaaf lagi Maha Pengampun". (4:43)

KETIGA : AKHLAK YANG MANTAP

Isi yang ketiga ini amat penting memandangkan pada waktu dan ketika ini kita seringkali dikejutkan dengan pelbagai isu semasa yang membimbangkan berkenaan dengan akhlak.
Menjaga akhlak adalah penting agar kita sentiasa dihormati dan dipandang tinggi.

*Tidak mengumpat, mengejek, mengasihi org yang lebih muda serta hrmati org yg lebih tua, tundukkan pandangan, menjadi tenang, serius, ceria, bersungguh2 & mesra, bersifat malu, sensitif, tawadhu' & lemah lembut.

Terdapat beberapa ayat al-quran berkenaan adab dan akhlak yg sempat eika tuliskan,

"Allah tidak menyukai ucapan buruk, (yang diucapkan) dengan terang kecuali oleh orang yang dianiaya. Allah adalah Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui". (4:148)

"Jika kamu menyatakan sesuatu kebaikan atau menyembunyikan atau memaafkan sesuatu kesalahan (orang lain), maka sesungguhnya Allah Maha Pemaaf lagi Maha Kuasa". (49:11)

"Jadilah engkau pemaaf dan suruhlah orang mengerjakan yang makruf, serta berpalinglah daripada orang-orang yang bodoh". (7:199)

"Dan hamba-hamba Tuhan Yang Maha Penyayang itu (ialah) orang-orang yang berjalan di atas bumi dengan rendah hati dan apabila orang-orang jahil menyapa mereka, mereka mengucapkan kata-kata yang baik". (25:63)

"Muhammad itu adalah utusan Allah dan orang-orang yang bersama dengan dia adalah keras terhadap orang-orang kafir, tetapi berkasih sayang sesama mereka, kamu lihat mereka rukuk dan sujud mencari karunia Allah dan keridaan-Nya, tanda-tanda mereka tampak pada muka mereka dari bekas sujud. Demikianlah sifat-sifat mereka dalam Taurat dan sifat-sifat mereka dalam Injil, yaitu seperti tanaman yang mengeluarkan tunasnya maka tunas itu menjadikan tanaman itu kuat lalu menjadi besarlah dia dan tegak lurus di atas pokoknya; tanaman itu menyenangkan hati penanam-penanamnya karena Allah hendak menjengkelkan hati orang-orang kafir (dengan kekuatan orang-orang mukmin). Allah menjanjikan kepada orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal yang saleh di antara mereka ampunan dan pahala yang besar". (48:29)

KEEMPAT : MAMPU BEKERJA

Tidak lupa juga dengan isi seterusnya iaitu kemampuan utk bekerja. Jangan dianggap remeh perkara ini krn ia juga penting. Eika tak dapat nk cakap banyak utk hal ini tp eika dpt sertakan sedikit ayat dari al-quran.

*Jauhi kerja haram, buat simpanan walaupun sedikit, jauh dari mewah2, tidak bertangguh.

"Dan berikanlah kepada keluarga-keluarga yang dekat akan haknya, kepada orang miskin dan orang yang dalam perjalanan; dan janganlah kamu menghambur-hamburkan (hartamu) secara boros". (17:26)

"Sesungguhnya pemboros-pemboros itu adalah saudara-saudara setan dan setan itu adalah sangat ingkar kepada Tuhannya". (17:27)

KELIMA : BERPENGETAHUAN
*Baca tafsir al-quran satu juzu' tiap2 bulan, kenali 10 sahabat yang dijanjikan syurga, mendengar dengan baik, membaca wirid harian dan sentiasa peka terhadap isu semasa.

KEENAM : TUBUH YANG CERGAS
*Sentiasa dlm keadaan bersih tubuh badan, pakaian & tempat tinggal, Beriltizam dgn sunnah, sentiasa bersenam, bangun sebelum subuh.

"dan pakaianmu bersihkanlah", (74:4)

"Mereka bertanya kepadamu tentang haid. Katakanlah: "Haid itu adalah kotoran". Oleh sebab itu hendaklah kamu menjauhkan diri dari wanita di waktu haid; dan janganlah kamu mendekati mereka, sebelum mereka suci. Apabila mereka telah suci, maka campurilah mereka itu di tempat yang diperintahkan Allah kepadamu. Sesungguhnya Allah menyukai orang-orang yang tobat dan menyukai orang-orang yang menyucikan diri". (2:222)

KETUJUH : MUJAHADAH (KUASAI DIRI)
*Jauhi tempat2 lalai, dekatkan diri kepada Allah dgn melakukan ketaatan dan banyakkan kebaikan.

KELAPAN : TERATUR URUSAN
*Penampilan kemas, berdisiplin, terurus dgn keluarga dan masyarakat

KESEMBILAN : SANGAT MENGHARGAI MASA
*Buat perancangan harian/mingguan/bulanan dgn teratur, bangun awal, guna masa lapang utk membaca.

KESEPULUH : BERMANFAAT UTK ORANG LAIN
*Tunaikan hak kedua2 ibu bapa, sertai majlis2, bantu org2 yg memerlukan, tunaikan hak2 persaudaraan.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...