Follow???

Music falling down

Saturday, April 23, 2011

INDAHNYA QIAMULLAIL, SOLAT TAHAJJUD DI MALAM HARI...

Solat sunat tahajjud dikerjakan pada waktu malam sesudah solat Isyak sehingga menjelang waktu Subuh. Tetapi lebih diutamakan atau lebih afdal setelah bangun dari tidur pada jam 2 pagi, seperti malam yang akhri hingga menjelang terbit fajar sadiq atau menjelang waktu Subuh. Solat tahajjud dilakukan dgn dua rakaat dan satu salam. Kemudian, solat tahajjud ini diakhiri dengan solat sunat witir sekurang-kurangnya satu rakaat, tiga rakaat sehingga sebelas rakaat dan salam setiap dua rakaat.

Sabda Nabi s.a.w yang bermaksud : "Solat yang paling utama sesudah solat yang fardhu, ialah solat sunat Tahajjud/ solat malam."
(Hadis riwayat Imam Muslim)


Sabda Nabi s.a.w yang bermaksud : "Jadikanlah akhir solatmu waktu malam itu witir."
(Hadis Riwayat Bukhari Muslim)


Ketahuilah, solat malam mempunyai banyak keistimewaan. Antaranya, di malam hari ada suatu saat dimana Allah akan mengabulkan doa2 hamba-Nya, memberi keampunan dan mendapat ketenteraman jiwa, terpelihara dari gangguan syaitan dan sebagainya. Lakukanlah ia dengan ikhlas dan bersungguh-sungguh. Pesanan Eika, kalau kita mencuba sesuatu itu, biarlah kita merasa payah, apabila tiba pada kebiasaan, kita akan mula menyukainya.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...